top of page
Achtergrond Wix breed_Tekengebied 1.jpg

Seminarieweg

13

Dorstseweg 37

Op Seminarieweg 18 woonden Bart en Nel van Houten-Bastiaansen en hun 6 kinderen. Tijdens de bevrijding werd niet alleen hun boerderij door brand verwoest. Ook vond hier het jonge echtpaar Bastiaansen de dood.

 

Zaterdagmorgen 28 oktober had Bart een primitieve schuilkelder gegraven met daarover enkele palen, takken en plaggen. 

Als voorzorgsmaatregel had dochter Riet door het dak een witte vlag gestoken. Dit bleek echter niet afdoende, de Poolse bevrijders waren met hun tanks opgerukt over de Kluisstraat naar de Seminarieweg en reden met een Brencarrier (kleine pantserwagen) dwars over de schuilkelder heen, waar de gehele familie zich schuilhield.

 

Met noodlottige afloop voor het pasgetrouwde echtpaar Jan en Corry Bastiaansen-Oomen. Ze zijn begraven op het Kerkhof in Bavel. 

#13-1 Echtpaar overreden door tank _Pagina_1_Afbeelding_0001.jpg

Route: We keren om en gaan terug de Seminarieweg op.

Jezus-aan-het-kruis beeld

Honderd meter rechts de kruising met de Kluisstraat. Vanaf hier kwam de 2e linie van de Poolse bevrijders over de Kluisstraat richting de Seminarieweg en vervolgens richting Kleinseminarie Ypelaar. 

 

Op deze hoek stond vanaf 1930 het beeld “Jezus-aan- het-kruis”. Gemaakt door kunstenaar Leen Douwes. Het beeld is later verplaatst naar de andere zijde van de Kluisstraat en weer later verplaatst naar de hoek van de Deken Dr. Dirckxweg en Daalakker in Bavel waar het nu nog staat.

 

Dit is het enige Jezuskruis in de buitenruimte van de gemeente Breda. 

#13-2 Kruising Kluisstraat-Seminarieweg met Jezus aan het kruisbeeld _Pagina_1_Afbeelding_

Route: We gaan verder rechtdoor de Seminarieweg op.

Seminarieweg 26

Aan de rechterkant nummer 26. Hier bevond zich tijdens de bevrijding het Klooster van de paters van de Heilige Harten. Op het kerkhof van de Paters zijn ook gesneuvelde Poolse militairen begraven geweest. Eind 1946 zijn ze herbegraven in Breda.

Route

Aan het einde van de Seminarieweg gaat u linksaf de Beukenlaan op.

bottom of page