top of page

Achter de schermen bij de Werkgroep MFA

Het afgelopen jaar is er veel aandacht geweest voor de nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA) voor Bavel. Het gebouw, met een sporthal, podiumzaal en grand café, zal samen met Dorpshuis ’t Klooster een kloppend hart midden in het dorp vormen voor verenigingen, cultuur en ontmoeting. In oktober werd het voorlopig ontwerp gepresenteerd, dat enthousiast werd ontvangen door het dorp. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het definitieve ontwerp. Bij de totstandkoming van de MFA speelt de Bavelse MFA-werkgroep een belangrijke rol. Deze werkgroep zorgt ervoor dat alle relevante input vanuit het dorp wordt meegenomen. In dit artikel geven we een overzicht van de verschillende sub-werkgroepen binnen de MFA-werkgroep en hun aandachtsgebieden.


De overkoepelende MFA-werkgroep is georganiseerd in verschillende sub-werkgroepen. In deze groepen werken Bavelse vrijwilligers samen met ambtenaren van de gemeente Breda om specifieke onderdelen van het project verder uit te werken.


Programma van Eisen

In 2023 richtte de sub-werkgroep “Programma van Eisen” zich op het opstellen van een totaalprogramma met de behoeften van de toekomstige gebruikers van de MFA. Arjan Bol, Ben Vaesen en Chris Bastiaansen vertegenwoordigden het dorp in deze werkgroep, terwijl de overige leden van de MFA-werkgroep als adviseurs betrokken waren.


Selectiecommissie Ontwerpteam

De sub-werkgroep “Selectiecommissie Ontwerpteam” had als doel de beste architect voor de MFA te selecteren uit de ingezonden ontwerpen. Twee Bavelse vertegenwoordigers, Arjan Bol en Chris Bastiaansen, waren in 2024 betrokken bij de eindselectie van het ontwerpteam.


Exploitatie en tijdelijke huisvesting

De sub-werkgroep “Exploitatie en tijdelijke huisvesting” buigt zich over de vraag hoe de MFA in de gebruiksfase georganiseerd zal worden en hoe we de betrokkenheid en creativiteit vanuit het dorp daarbij kunnen inzetten. Bram de Bruijn, Frits van Ginneken en Ben Vaesen vertegenwoordigen het dorp in deze werkgroep. We vliegen dit vraagstuk aan in nauw overleg met het Klooster. Het is belangrijk dat we in gezamenlijkheid de meest ideale organisatie wegzetten voor een kloppend dorpshart op de twee locaties. Daarnaast houdt deze sub-werkgroep zich bezig met de vraag hoe we de periode vanaf de sloop van de Tussendûr tot de opening van de MFA kunnen overbruggen. We verwachten voor deze overgangsfase creatief gebruik gaan maken van sporthal de Huif.


Co-financiering

Er is ook een aparte sub-werkgroep “Co-financiering”, die zich richt op het inventariseren van mogelijkheden voor fondsenwerving, zoals subsidies en andere financieringsbronnen. Daarnaast onderzoekt de werkgroep ook de mogelijkheid van betrokkenheidsacties voor de Bavelse gemeenschap, zoals crowdfunding of sponsoring voor een deel van de nieuwe inventaris. Marco Kiezenberg vertegenwoordigt het dorp in deze werkgroep.


Bavelse identiteit

Binnenkort wordt een nieuwe sub-werkgroep “Bavelse identiteit” opgericht. Deze werkgroep zal samen met de interieurarchitect van de MFA nadenken over hoe we elementen van de Bavelse identiteit kunnen integreren in het ontwerp van de MFA. Denk bijvoorbeeld aan het inrichten van blinde muren, vloeren of het plaatsen van kunstobjecten die het Bavelse karakter onderstrepen. Dit biedt de kans om verwijzingen naar ons verenigingsleven en cultuurhistorisch erfgoed in het ontwerp naar voren te brengen. Kortom, alles wat de MFA een extra Bavels tintje kan geven.


Comments


bottom of page