“De Polen komen, de Polen komen”. Dat gonsde er door Bavel in de vroege zaterdagochtend van 28 oktober 1944. Vanuit Gilze waren de bevrijders waar we al zo lang op wachtten in aantocht. De eerste Poolse Pantserdivisie van Generaal Stanislaw Maczek ging Bavel bevrijden. Ging de Duitse bezetters, die ook in Bavel sinds mei 1940 zoveel leed hadden gebracht, verdrijven.
Die bevrijding ging niet onopgemerkt. Tientallen boerderijen gingen in vlammen op, Klein-seminarie Ypelaar werd verwoest, vijf Bavelse inwoners vonden de dood en vijf Poolse militairen sneuvelden. Na de herovering van ook het Klein-seminarie trokken de bevrijders door naar Breda, naar de stad die een dag later bevrijd werd.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Daarom herdenken we hen die hun leven lieten steeds op 4 mei bij het Pools monument bij onze Parochiekerk. In het weekend van 28 oktober 2024 vieren we, dat we nu al 80 jaar, met dank aan die dappere Polen, in vrijheid mogen leven.
Een speciaal samengestelde werkgroep is de festiviteiten aan het voorbereiden. Een klein doorkijkje: Tentoonstelling door leerlingen van de basisscholen met als thema “Wat is vrijheid, wat is vrede”. Verhalen over wat de bevrijding (en oorlog) met de inwoners van Bavel deed, aangevuld met foto’s en videobeelden. Wandel-fietsroute langs al de locaties in Bavel die van betekenis waren bij de bevrijding, de verwoeste boerderijen, het verwoeste seminarie, de locaties waar Poolse militairen sneuvelden, het Kerkhof waar de burgerslachtoffers begraven liggen en het Pools monument (zie foto). Denk ook aan een bevrijdingsconcert door Bavelse koren en muzikanten met feestelijke nazit. Natuurlijk “VLAGT” heel Bavel dat weekend, Pools en Nederlands, waarbij ook de grote vlaggenmasten bij het monument er zullen staan.
Er is nog genoeg te doen. Heeft u ideeën? Wilt u meehelpen? Stuur een mail naar onsbavel@dorpsraadbavel.nl of spreek één van de Werkgroepleden aan: Ad Vermijs, Arnoud Klep, Bram Franken, Gerda Hendricks-Slowik, Jac van Gils, Johan van Gestel, Jurgen van den Broek, Karel van den Hout, Kees Rutten en Nella Dackers.
Comments