top of page
Jac van Gils

Bavel 80 jaar bevrijd - 26, 27 en 28 oktober

Zaterdag 28 oktober 1944. Na bijna 5 jaar bezet te zijn geweest door de Duitsers trokken op deze vroege zaterdagochtend de militairen van de 1e Poolse Pantserdivisie van Generaal Maczek ons dorp binnen.


In twee linies:

  • Linie 1 vanaf de Gilzeweg

  • Linie 2 vanaf de Lijndonkseweg


De strijd in ons dorp duurde een volle dag. Veel materiële schade bij tal van boerderijen en bij Kleinseminarie Ypelaar dat volledig verwoest werd. Helaas ook vele dodelijke slachtoffers. Bij de Poolse bevrijders en bij inwoners van ons dorp.


Op zaterdag 26 en zondag 27 oktober vieren we in Bavel dat we de dag erop 80 jaar vrij zullen zijn. Met herdenking ook van hen die slachtoffer werden van het geweld en zij die hun leven lieten voor onze vrijheid.


Het programma omvat onder andere de onthulling van twee plaquettes: één bij de graven van de burgerslachtoffers op het kerkhof aan de Kerkstraat en één bij het Pools monument bij de parochiekerk. Met deze eerbetonen herdenken we de waarde van onze vrijheid en de offers die daarvoor zijn gebracht.

 

Daarnaast:

  • Een tentoonstelling van de kinderen van de basisscholen in Dorpshuis t Klooster met als thema “Eindelijk Vrij”.

  • Beelden van en verhalen over de oorlog en bevrijding in de Refter. Waar ook een tentoonstelling is van wapens en ander materieel uit WOII.

  • Opening van de Bevrijdingsroute. Langs de locaties en objecten die de 28e oktober 1944 onderdeel waren van de bevrijdingsstrijd. De tocht voorafgegaan door oude militaire voertuigen en gevolgd door (versierde) fietsen.

  • Bevrijdingsconcert in de Parochiekerk.

  • Tentoonstelling op Jack van Gilsplein van enkele oude historisch militaire voertuigen.

  • Een dorp waar drie dagen lang de Nederlandse en Poolse vlag uitgebreid en dankbaar wappert.


Een uitgebreid programma dus om te herdenken en te vieren; te realiseren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.  We nodigen iedereen uit om samen deze bijzondere momenten te beleven en stil te staan bij 80 jaar vrijheid in ons dorp.


62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page