top of page
Arnoud Klep

Hart van Bavel

Investeren in het dorpshart van Bavel, zodat het nog meer uitnodigt om elkaar te ontmoeten. Dat is één van de uitgangspunten van de belangrijke pijler “Ontspannen & Leven” uit de Gebiedsvisie Bavel 2040. 


Eén van de projecten waar op dat vlak veel kansen liggen is de herinrichting van het Jack van Gilsplein. Al bij de brede bewonersenquête van 2020 werd het Jack van Gilsplein veelvuldig genoemd als de plek met veel potentie om te vergroenen en op te waarderen tot een gezellig verblijfsplein. 


Er spelen veel belangen om rekening mee te houden en daarom is er een brede werkgroep samengesteld met onder andere vertegenwoordigers van naaste bewoners, de dorpsraad, de gemeente, het Dorpshuis en ondernemers. 


Een belangrijk uitgangspunt bij herinrichting is de parkeercapaciteit in het centrum. We kunnen best een deel van het Jack van Gilsplein autovrij maken, maar we willen wel dat het totale aantal parkeerplekken in de directe nabijheid van het plein minimaal gelijk blijft. We zullen dus slim gebruik moeten maken van de beschikbare ruimte. 


Studies naar verschillende parkeerscenario’s wijzen uit dat we bij herinrichting de huidige parkeercapaciteit gaan halen, als we in de nabijheid een paar extra plekken kunnen creëren. Hiervoor schiet onze parochie te hulp. Die heeft namelijk recent afspraken met de gemeente gemaakt om medewerking te verlenen voor vijf extra parkeerplekken op grond van de kerk, in de Kloosterstraat tussen de kerk en het Dorpshuis. Deze doorbraak brengt de plannen voor herinrichting van het plein een stuk dichterbij! In de vervolgstap gaan we met de werkgroep samen de schetsplannen van het plein verder uitdiepen. 


Een tweede ontwikkeling binnen het project voor de herinrichting van het Jack van Gilsplein is dat we ook de omringende ruimte gaan meenemen. Zo bieden het nabijgelegen Kerkplein en het hoekje van de Eeuwige Baviaon mogelijkheden voor vergroening. We denken ook meteen na over een betere parkeerindeling op het Kerkplein, wat mogelijk ook nog wat extra parkeerruimte oplevert. Daarnaast onderzoeken we of de doorsteek, tussen het historisch kerkhof en Bastiaansen damesmode, en de achterliggende ruimte betrokken kan worden in de plannen. 


Tenslotte gaan we onder de uitvoeringsagenda van de gebiedsvisie een apart onderzoek starten naar de totale verkeerssituatie in het centrum. Doel is om een totaalplan te maken voor de verkeerscirculatie, parkeersituatie en veiligheid voor het hele toekomstig centrum van Bavel. Dit raakt uiteraard sterk aan bovenstaande plannen. Samen op weg naar een nieuw en toekomstbestendig Bavels Dorpshart.

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page