top of page
Gemeente Breda

Nieuwe inrichting Brigidastraat

De gemeente heeft onlangs werkzaamheden uitgevoerd aan de Brigidastraat. De bomen maakten de trottoirs te smal en de wortels drukten de tegels omhoog. Het doel van het onderhoud was om weer een begaanbaar trottoir te maken, waarbij het groene karakter van de straat behouden bleef.


In december 2022 kregen de bewoners de mogelijkheid om te kiezen tussen twee inrichtings-varianten voor de Brigidastraat. De eerste optie was om alle bomen aan één kant van de straat te verwijderen, zodat hier een vrij begaanbaar trottoir zou ontstaan. De tweede optie was het versmallen van de rijbaan, waardoor meer bomen behouden konden blijven. Daarbij zouden voetgangers wel meerdere keren van trottoir moeten wisselen en zou het trottoir op sommige delen niet vrij zijn van bomen.


Uitkomst en reacties

De voorkeur van de omgeving ging uit naar de tweede variant, waarbij de rijbaan werd versmald en meer bomen behouden konden blijven. Van de 52 huishoudens die hebben gereageerd, koos 60% voor deze optie. Terwijl 33% de voorkeur gaf aan het kappen van bomen aan één zijde. De overige 7% maakte geen keuze: een deel wilde alle bomen behouden, terwijl anderen juist voor volledige kap pleitten. 


Geen van beide varianten was perfect. Aangezien het om een onderhoudsmaatregel gaat en we te maken hebben met de beschikbare ruimte, moesten er concessies worden gedaan. Waarbij de variant om de rijbaan te versmallen en minder bomen te kappen de voorkeursvariant van de bewoners bleek. Tijdens de inloopbijeenkomst en via het online platform PlanBreda werden verschillende zorgen en wensen geuit. Belangrijke punten waren onder andere: het behoud van de authentieke bomen voor het klimaat en de uitstraling van de straat. Daarnaast de noodzaak van verkeersveiligheid en een begaanbaar voetpad. Tot slot, de wens om de snelheid van het autoverkeer te verlagen. Met de inspraak van de bewoners is tot een plan gekomen voor de aanpak van de Brigidastraat. 


Uitleg nieuwe inrichting

De rijbaan over de hele lengte van de straat is versmald. Twaalf bomen zijn gekapt. De stichting Bredase Bomen geeft deze weer een nieuw leven in de vorm van meubels. Aan één kant van de weg is een trottoir aangelegd. De wegkant wisselt een aantal keer. Het wisselen van wegkant gebeurt altijd bij een verhoogd kruispuntplateau, zodat voetgangers hier op één niveau kunnen oversteken.

 

Aan de andere kant van de weg is ruimte gegeven aan bomen en groen. Zo wordt voorkomen dat de boomwortels hier straks de tegels weer omhoog drukken. De restruimte zou te smal zijn voor een goed voetpad. Deze ruimte is daarom gegeven aan grotere plantvakken. In de plantvakken onder de bomen is Nepeta ingezaaid. In de grotere plantstroken wordt dit najaar Struikklimop geplant. Zo werd er niet alleen groen verwijderd door het kappen van een aantal bomen, maar toch ook nog wat groen toegevoegd. In de hoeken van de plantvakken zijn houten paaltjes geplaatst om de beplanting de kans te geven om te groeien.


Er zijn verschillende maatregelen genomen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Zo is bij de kruising met de Mariastraat een visueel plateau aangebracht. Dit is een plateau zonder hoogteverschil. Door de witte markering wordt de zijstraat meer benadrukt.  Tussen de Deken Dr. Dirckxweg en het Brigidahof zijn paaltjes op het trottoir geplaatst om te voorkomen dat auto’s over de stoep rijden.

Van de Deken Dr. Dirckxweg tot aan de Beemd moet met twee wielen op de stoep worden geparkeerd. Er is een stippellijn op de stoep aangebracht om duidelijk te maken waar en tot welk punt geparkeerd mag worden. Zo blijft de ruimte hierachter vrij voor voetgangers. Bewoners uit de Brigidastraat hebben nog een extra bericht ontvangen om aandacht te vragen voor de naleving hiervan. Onlangs is het niveauverschil bij de oversteek van de Kalverwei onder de aandacht gebracht vanwege toegankelijkheidsproblemen. Bij de toegang naar de Boerenbond worden de tegels nog vervangen voor kleinere en dikkere tegels. 

Tot slot wordt ter hoogte van de Eikbergse Akker nog een stuk van de rijbaan opnieuw gestraat. Dit gebeurt later dit jaar.  


Spanningsveld

Het spanningsveld tussen het behoud van bomen en de toegankelijkheid van voetpaden is een ingewikkeld vraagstuk. Bomen zijn belangrijk voor het klimaat en de uitstraling van de straat. Tegelijk willen we ook begaanbare voetpaden voor alle bewoners, inclusief mensen met rolstoelen, kinderwagens en rollators.


De gekozen aanpak is een middenweg tussen twee belangrijke dingen: zoveel mogelijk bomen behouden en toch een begaanbaar trottoir maken. Dit betekent dat er enkele concessies gedaan moesten worden, zoals het meerdere keren oversteken van de straat en soms een smalle doorgang op het trottoir.


De gemeente begrijpt dat er gemengde gevoelens en zorgen zijn over de nieuwe inrichting van de Brigidastraat. Echter hoopt men dat de toelichting op de gemaakte keuzes en de inspanning om een balans te vinden tussen groenbehoud en toegankelijkheid, bijdragen aan begrip en tevredenheid onder de bewoners. De Dorpsraad staat open voor feedback en zal waar mogelijk blijven streven naar verbeteringen in toekomstige onderhouds- en herinrichtingsprojecten.

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page