top of page
Arnoud Klep

Reactie Dorpsraad Bavel op haalbaarheidsonderzoek tijdelijke woningen Woestenbergseweg

Bijgewerkt op: 1 okt.

Dorpsraad Bavel heeft bericht gekregen dat het college van burgemeester & wethouders de Woestenbergseweg aanwijst als voorgenomen locatie voor 80 tijdelijke woningen. 


De woningen zijn bedoeld voor mensen die dringend een woning nodig hebben. Denk hierbij aan starters, alleenstaande ouders, mensen die uitstromen vanuit maatschappelijke opvang en statushouders. Het doel is om de woningen binnen 12-18 maanden gereed te hebben. 


Het bericht van de gemeente kwam onverwacht. Deze ontwikkeling is namelijk niet voorzien in de Gebiedsvisie Bavel 2040, die is gemaakt in samenwerking tussen gemeente en dorp.


De gemeente geeft aan dat andere wijken en dorpen in Breda op dit moment al substantiële bijdragen en locaties leveren. De doelstelling van 750 tijdelijke woningen wordt echter nog niet gehaald. De dorpsraad vindt het daarom begrijpelijk dat er ook naar Bavel gekeken wordt voor een locatie.


Bavel is een dorp met een sociaal hart. Dat blijkt onder andere uit de opvang van de Ukrainse weeskinderen in Weideveld (Lange Vore) en van alleenstaande minderjarige asielzoekers in het Koetshuis (Seminarieweg). Vanuit dit sociale karakter van het dorp, is de Dorpsraad van mening dat het passend is om een deel van de opgave voor tijdelijke woningen een plek te geven in Bavel.


Het is nog niet bekend hoe de ontwikkeling er precies uit gaat zien. Wel zien we als dorp een aantal belangrijke aandachtspunten. Hierover gaan we met de gemeente in gesprek.


Zo zijn er nu in Bavel ook veel woningzoekenden, met name ‘starters’, die staan te springen om een tijdelijke woning. We zullen er daarom bij de gemeente op aandringen om nieuw beleid te ontwikkelen waarmee een aanmerkelijk deel van de tachtig woningen met voorrang wordt toegewezen aan Bavelse woningzoekenden. Op die manier vormen tijdelijke woningen in Bavel ook een oplossing voor een Bavels probleem.


Daarnaast zal de Dorpsraad bij de gemeente aandringen om de planvorming rondom de tijdelijke woningen in lijn te brengen met het lopende participatieproces ‘Aan de slag met Bavel’. Dit om te borgen dat de ontwikkeling passend wordt gemaakt in het grotere plan. Hierbij beschouwen we deze tijdelijke woningen als onderdeel van (en meetellend in) de opgave voor sociale woningbouw voor Bavel-Zuid. Verder zullen we in lijn met de Gebiedsvisie 2040 inzetten op een verzorgde uitstraling en dorpachtige sfeer met een groene inpassing en zoveel mogelijk circulair gebruik van materialen.


We snappen dat het bericht over de tijdelijk woningen mogelijk vragen bij u oproept. Wij vragen de gemeente om de inwoners op korte termijn een zo goed mogelijk beeld te schetsen van wat er komt.

 

Arnoud Klep

Voorzitter


632 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page