top of page
58. Beoogd werkterrein hoek Woestenbergseweg-Gilzeweg-A58 1.JPG

Werken

In de regio en de gemeente Breda is er een grote behoefte aan extra ruimte voor bedrijven en ondernemerschap. Om aan deze behoefte te voldoen, is in de Omgevingsvisie Breda 2040 een bedrijventerrein in Bavel gepland. Door onzekerheden zoals de stikstofproblematiek en de herinrichting van de A58 is het echter nog niet duidelijk wanneer en in welke vorm dit terrein gerealiseerd kan worden.

Vraagstukken rondom het thema Werken

Hoe past het bedrijventerrein in de stedenbouwkundige structuur en het landschap?
Welke bedrijven zijn gewenst en welke niet?
Welke beeldkwaliteit wordt door bewoners van Bavel nagestreefd?
Kan het bedrijfsterrein een bijdrage leveren aan de duurzame energievoorzieningen voor het dorp?
In hoeverre weten we of deze ontwikkeling in Bavel echt nodig is?

De gemeente heeft in de Omgevingsvisie 2040 verschillende zoekgebieden voor nieuwe werklocaties opgenomen, waaronder het zuidoosten van Bavel. Hierbij wordt gekeken naar een ontwikkeling van 20 tot 40 hectare bedrijventerrein verdeeld over meerdere fasen. Voordat we de locatie bij afslag 13 overwegen, zullen we eerst onderzoeken of uitbreiding op bestaande werklocaties mogelijk is door herverdeling of efficiënter gebruik van de huidige ruimte.

Bedrijventerrein Bavel

De ontwikkeling van het bedrijventerrein moet voldoen aan strikte voorwaarden. Het terrein moet volledig bereikbaar zijn via afslag 13, zonder verkeer door het dorp te leiden. Het moet zorgvuldig worden ingepast in de stedenbouwkundige en landschappelijke structuur van Bavel, met een verzorgde uitstraling zowel in de openbare ruimte als in de bouwmaterialen. Reclamezuilen en -masten zijn niet toegestaan. Het bedrijventerrein moet goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer, met regelmatige verbindingen naar Breda Centraal, wat ook een impuls zal geven aan het openbaar vervoer in en rond Bavel. De gemeente zal de ontwikkeling van het bedrijventerrein in Bavel alleen starten als er aantoonbare behoefte is en als andere locaties, zoals Steenakker Noord en Frankenthalerstraat, vol zijn. Om het landschappelijke karakter van Bavel te behouden, worden bedrijven zo veel mogelijk uit het zicht gehouden. Daarbij moet de Gilzeweg als groene dorpse entree behouden blijven, met woningen langs de weg in een groene omgeving en werkplekken aan de achterkant van de kavels. Duurzame oplossingen worden nagestreefd, met zonnepanelen op daken, zonder windmolens of zonnevelden.

Beoogd werkterrein Bavel
Beoogd werkterrein Bavel

​De gemeente Breda ziet verschillende kansen bij de ontwikkeling van het bedrijventerrein nabij afslag 13, waaronder het verminderen van geluidsoverlast en luchtvervuiling van de A58. Ook biedt het de mogelijkheid om financieel bij te dragen aan de aanleg van de groenblauwe mantel, een landschappelijke zone rondom het terrein.​

 

In de eerste fase van de ontwikkeling richten we ons op 20 hectare in het gebied tussen de A58, Gilzeweg en Woestenbergseweg. We zullen geen natuur opofferen, maar streven naar een groene invulling van het gebied en actief natuurcompensatie overwegen met respect voor de Ecologische Verbindingszone (EVZ). De ontwikkeling vindt gefaseerd plaats over 5 tot 15 jaar, waarbij we elke vijf jaar de behoefte herzien en de prognoses jaarlijks evalueren. In de eerste fase worden vooral kavels tot 5.000 m² ontwikkeld, met een mogelijkheid tot uitbreiding tot 10.000 m². Zware industrie is niet toegestaan; bedrijvigheid in de milieucategorieën 2 en 3 wel.​

 

Omdat Bavel door de komst van het bedrijventerrein Zuid-Oost over drie bedrijvenlocaties beschikt, is in de Gebiedsvisie Bavel 2040 opgenomen om een onderzoek te starten of de locaties De Bunder en de bedrijven op de hoek Gilzeweg opgenomen kunnen worden in het bedrijventerrein Bavel Zuid-Oost.

Laatste nieuws rondom werken

bottom of page